maanantai 16. helmikuuta 2009

Loma!

Osa 2. Reissu

Puhuimme Sannan kanssa jo tänne Varsovaan tullessa, että olisi kiva reissata Puolassa. Viime hetkillä – siis viimeisinä päivinä, jotka Sanna oli vielä täällä – päätimme tarttua tuumasta toimeen ja lähdimme pienelle Varsova–Toruń–Łódź–Varsova-turneelle. Junat olivat hitaita, mutta me tehokkaita: 36 tunnissa ehtii nähdä paljon ja vaihtaa kaupunkia monta kertaa!

Toruń oli kaunis, historiallinen kaupunki, jonka vanhakaupunki oli mukavan kompakti. Tosi tunnelmallinen paikka, jossa tosin meinasi olla vaikeuksia löytää kahvilaa – meidän Varsovassa korkealle asetettuihin kriteereihin sopivaa – mutta sitten kun löytyi, niin se olikin oikein ihana! Lisäksi kaupungissa oli sympaattisia mummoja, joiden kanssa harjoitimme vähäisiä puolan kielen taitojamme. Yksi luuli, että minä olen valkovenäläinen, toinen jäi siihen luuloon, että olemme irlantilaisia... Noh, Mikołaj Kopernikuksen kotikaupunkiin kumminkin kannattaa muidenkin suunnata, suosittelen.

Łódź (lausutaan ehkä Vudz) sitten olikin kaikkea muuta kuin kaunis... Se oli rähjäinen ja epämiellyttävä, ehkä jopa hiukkasen pelottava. Varsovassa en ole kokenut oloani pelokkaaksi, mutta Łódźissa teki mieli pitää laukustaan kaksin käsin kiinni. Kerjäläisetkin kävivät melkein iholle, hui. Ah, tuota sanaa ei pitäisi käyttää, koska se on ruma sana puolaksi, mutta kuten sanon opiskelijoillekin, kun se joskus lipsahtaa: se on suomea. :)

Oli Łódźissa kivojakin juttuja, esimerkiksi Manufaktura, Euroopan suurin ostoskeskus (luulen, että se ei ole ainoa, joka määritellään suurimmaksi, mutta minä ainakin vakuutuin: se oli iso, ja ihan hieno paikka myös) sekä Piotrkowska-katu, joka on piiiiiiitkä ostoskatu. Tapasimme myös entisen opiskelijani Bartin sekä pianisti-Artturin (Arthur Rubinstein), jonka kanssa pääsimme kaverikuvaankin!


Reissu oli oikein hyvä, olen (ja tiedän, että myös Sanna on) tyytyväinen, että näimme kaksi niin erilaista kaupunkia. Mihinkähän sitä seuraavaksi reissaisi? Listalla on ainakin Gdańsk, Wrocław, Pozńan... Ehkä menen Katowiceen tai Krakovaan, ettei tarvitse kikkailla noiden erikoismerkkien kanssa! ;)

Ei kommentteja: