lauantai 13. joulukuuta 2008

Dzien dobry!

Eli huomenta hyvin nukutun yön jäljiltä! Taisikin olla ensimmäinen yö tällä viikolla, kun nukuin kunnon unet... Kumma juttu, että vaikka sen tietää niin hyvin, ettei hommia kannattais jättää viime tinkaan, niin silloin ne kuitenkin tulee tehtyä. No tärkeintä, että ”työ on tehty, ma pääsin voittajaksi.”

Lyhyet yöunet kuitenkin saattavat aiheuttaa kohellusta. Niin kävi torstaiaamuna n. klo 8, juuri ennen opetusta, jolloin tulostin vielä viimeisiä juttuja opiskelijoille. Kun tarvittavat 16 paperia oli valmiit, printteri sen kuin tuuttasi ulos lisää... Vaikka koneessa on puolankieliset ohjelmat, Windows oli sen verran tuttu, että löysin printterin tiedot, jotta olisin voinut peruuttaa tulostuksen. Mutta ei, se ei onnistunut! Ja sitten tajusin, että taisin tilata 116 tulostetta. No, kävin nopsasti sanomassa opiskelijoille, että hetkonen, opettajalla on ”pieni” ongelma, ja palasin sitten hoitamaan aiheuttamani ongelman loppuun. Olinpas kuitenkin ekologinen enkä haaskannut uusia papereita vaan käytin muutamaa vanhaa paperia, joita kierrätin tulostimessa. Tiedoksi: 116 paperin tulostamiseen ei-kovin-uudella mustesuihkutulostimella menee noin 25 minuuttia.

Tunti alkoi siis vähän myöhässä, mutta oli meillä sitten hauskaa! Jotenkin niin huvitti, että ennen tulostushässäkkää tosissani mietin, miten sitä voisi kannustaa opiskelijoita aamuisin positiiviseen ajatteluun, tämä meidän ainoa kahdeksan aamu kun tuntuu olevan monille jotenkin takkuinen. No, kyllähän siitä sitten tavallaan tuli sellainen positiivisuusopetustuokio, kun annoin hyvän esimerkin siitä, miten nauretaan itselleen. ;)

No, minulle on tärkeä ajatus itsellenauramisen lisäksi se, että pienistäkin asioista voi tulla hyvälle mielelle. Tästäkin kyllä kerroin opiskelijoille: Mun naapurissa asuu perhe, jossa on n. 2-vuotias poika. (Luulin aikaisemmin, että siellä on 2 lasta, mutta ehkä tuo yksi pitää ääntä kahden edestä...) No, ensin ihan aamulla, siis noin kuudelta, kuulin, kun tuo poika huusi antaumuksella, ja sympatiseerasin poikaa nii-in paljon. Mäkin olisin ehkä vähän halunnut huutaa, kun teki niin mieli nukkua... :) Ja sitten, kun lähdin, niin me satuttiin yhtä aikaa tuon pojan ja äitinsä kanssa käytävään. Ja sitten käytiin pieni keskustelu, johon en osallistunut, mutta jonka ymmärsin täysin! Tässä siis teillekin puolan kielen opetuskeskustelu:

Poika: Pani, pani! [Täti, täti!].
Äiti (kyllästyneenä): Tak. Pani. [Kyllä. Täti.]
Pani lähtee ja vilkuttaa pojalle, hymyilee. Äiti ei huomaa mitään.

Heheh, kyllä ne minunkin kuullunymmärtämisen taidot tässä pikkuhiljaa karttuu, vaikka edelleenkään siellä puolan kurssilla en ymmärrä kovin paljon. Mutta ainakin osaan puolalaisia joululauluja, koska meillä on ollut tunnilla joululauluharjoituksia. Ensi torstaina Polonicumin kurssilaiset viedään taas Etnografiseen museoon, jossa siis olimme jo pari viikkoa sitten viettämässä sitä Andrzejkia. Tällä kerralla tutustutaan puolalaisiin joulutapoihin ja -ruokiin. Opettaja on uhkaillut, että siellä on joululaulukilpailu, jota varten meidän pitää harjoitella... Tiedä sitten varmaksi, mutta luulen, että se on vain hyvä tapa saada meidät harjoittelemaan tosissaan.

Vaikka en kovin sujuvasti vielä ilmaise itseäni puolaksi, niin viime maanantain tunnilla pääsin vähän loistamaan. Me luettiin kirje, jossa nuori mies Jurek kuvailee uutta tyttöystäväänsä kaverilleen. (funktio: kuvailun ja vartalonosasanojen opiskelu) Ja kotitehtävänä oli kirjoittaa kuvailu tuosta Jurekista. Päätin panostaa tehtävään ja kirjoitin kirjeen, jossa kuvailin kaverilleni uutta poikaystävääni, joka, kappas vain, oli siis juurikin Jurek. No, vain kaksi meistä oli tehnyt tuon tehtävän, ja meidän piti lukea kuvailumme. Ja kun olin lukenut oman kirjeeni, opettaja sanoi ensin "bardzo dobrze" [oikein hyvä] ja jatkoi sitten, että hän on opettanut 30 vuotta ja antanut aina opiskelijoille tämän saman tehtävän. Eikä kukaan ole koskaan tehnyt sitä niin kuin minä. Ai että, kun tuli hyvä mieli!

Puolalaiset joululaulut raikaa, mutta viikon päästä tähään aikaan olen jo matkalla Suomeen joulunviettoon. Tänään onneksi pääsen virittäytymään joulutunnelmiin perusteellisesti: tiedossa suomalaiset joulumarkkinat ja kahdet joulubileet! Laitetaanpas tuosta nyt vaihteeksi suomalaista joulumusaa... Siispä Nisse-polkka soimaan ja hauskaa joulunodotusta kaikille!

Ei kommentteja: