sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Hyvää perustuslain päivää!

En voi uskoa, että kuukausi on taas vaihtunut... Suomessa on siis vietetty pitkää viikonloppua ja vappua. Toivottavasti itse kullakin oli hauskat wappupirskeet! Täälläkin pitkä viikonloppu on nyt sunnuntaissa, joka on siis perustuslain päivä. Tiesittekö, että Puolassa ensimmäinen perustuslaki kirjoitettiin jo vuonna 1791 ja että se oli ensimmäinen Euroopassa ja toinen koko maailmassa? Täytyy tunnustaa, että minä en tiennyt. Kompensoidakseni tämän tietämättömyyden aion pian lähteä viettämään tätä päivää varmaan monen muun varsovalaisen kanssa ihanaa Łazienki-puistoon, jonka Vesipalatsissa tämä historiallinen perustuslaki on nähtävissä.

Nyt on myös kulunut viisi vuotta siitä, kun Puola liittyi Euroopan Unioniin. Sen kunniaksi Kulttuuripalatsin julkisivua peittää hervottoman kokoinen EU-lippu ja illalla järjestetään ilmaiskonsertti Teatteriaukiolla. Aikomuksenani on suunnata myös sinne.

Pitkä viikonloppu alkoi tietenkin vappupäivästä, jota täällä ei – ehkä vastoin yleistä käsitystä – erityisemmin juhlita. Tietenkin se on työn päivä, ja varmasti niin halutessaan olisi voinut löytää jotain vappuparaateja. Ymmärsin kuitenkin, etteivät ne ole kovin suosittuja, koska aikaisemmin ihmisten oli pakko osallistua niihin ja siksi nykyään ihmisten mieluummin viettävät perustuslain päivää. Itse kuitenkin vietenkin toukokuun ensimmäistä eli majówkaa oikein mukavissa tunnelmissa. Pekan kautta tutustuin hollantilaiseen Aart Janiin, jonka kautta olen tutustunut Dominikaan, Jacekiin, Beataan ja moniin muihin. Dominika kutsui meidät maalle, äitinsä kotiin päiväksi ja sinnehän mentiin! Ihana päivä auringosta ja hyvästä seurasta nauttien! Grillattiin, syötiin, juotiin, käytiin kävelyllä... Käsitykseni puolalaisten vieraanvaraisuudesta sai vahvistusta erittäin mukavalla tavalla.

Keskiviikkona alkaa Juwenalia, jonkinlainen opiskelijoiden juhla, johon liittyy konsertteja, juhlia ja ties mitä. Koska perjantai on Juwenalian vuoksi vapaapäivä, myös ensi viikonloppu on pitkä vapaa. Saas nähdä, mitä kaikkea mukavaa sitten on tiedossa!

Ei kommentteja: